Virtuvės baldų projektavimo klaidos

Renkantis virtuvės baldus svarbu išvengti pagrindinių jų projektavimo klaidų. Tuomet baldai bus ne tik estetiški, bet ir funkcionalūs. Išties patogi maisto gaminimo zona virtuvėje bus tuomet, jei rinksitės pagal individualų projektą gaminamus virtuvės baldus, ne tik atitinkančius ir optimaliai užimančius turimą erdvę, bet ir pritaikytus konkretiems jūsų poreikiams. Virtuvės baldų projektavimo klaidos

Virtuvės baldai bus funkcionalūs, jeigu išvengsite dažniausiai pasitaikančių baldų projektavimo klaidų:

1. Virtuvės baldai, kurių nepatogus stalviršio aukštis. Jeigu netinkamai parenkamas virtuvės baldų stalviršio aukštis, aukštam žmogui tenka lenktis prie darbastalio, o žemesniems - aukščiau kelti rankas, todėl stovėdami nepatogiai susilenkę ar įtempę raumenis greit pavargsta, sulėtėja darbo procesas ir dingsta maisto ruošimo malonumas.

2. Virtuvės baldai, kuriuose nepakankamai vietos daiktams. Virtuvės baldai susideda iš spintelių ir stalčių. Virtuvėje esantys baldai turi turėti tiek spintelių ir stalčių, tiek, kad pravėrus baldų dureles daiktai nepradėtų kristi iš lentynų.

3. Virtuvės baldai su sunkiai pasiekiamomis kampinėmis spintelėmis. Jei kaskart prireikus puodo tenka iš gilios kampinės spintelės ištraukti visus kitus daiktus, norint jį pasiekti, maistą gaminsite keliskart ilgiau, ir šis procesas jus vargins.

4. Virtuvės baldai be apšvietimo. Jei po pakabinamomis virtuvės spintelėmis nėra apšvietimo, lieka neapšviesta virtuvės baldų darbo zona. Šviesos trūkumas darbo vietoje, kurioje gaminate maistą, verčia sutelkti dėmesį, įtempti regėjimą, todėl natūralu, kad netrukus pasijuntate pavargę ir susierzinę. Virtuvės baldai privalo turėti papildomą apšvietimą.

5. Virtuvės baldai pagal standartą. Virtuvėje dažniausiai dirba vienas žmogus , todėl virtuvės baldai turi būti pritaikyti to žmogaus ūgiui, įpročiams.

6. Netinkamai išdėstyti virtuvės baldai. Pagrindiniai virtuvės centrai: kaitlentė, plautuvė, šaldytuvas turi sudaryti trikampį.

7. Netinkamas virtuvės baldų zonavimas. Skiriamos 5 virtuvės baldų zonos:
• maisto produktų saugojimo zona. Šioje zonoje laikomos einamiausios maisto atsargos;
• indų laikymo zona. Virtuvės baldų dalis (spintelės ir stalčiai), kurioje laikomi indai;
• valymo priemonių laikymo zona. Šioje virtuvės baldų dalyje laikomi įvairūs plovikliai, valikliai;
• Įrankių laikymo zona. Virtuvės baldai turi turėti pakankamai stalčių, kad būtų galima susidėti visus dažniausiai naudojamus įrankius.
• maisto gaminimo zona. Virtuvės baldai bus funkcionalūs tik tada, kai bus skirta pakankamai vietos maisto ruošimui.

Virtuvės baldai turi būti projektuojami ir gaminama specialistų, tuomet Jūsų baldai virtuvėje bus patogūs, gražūs ir funkcionalūs.