Vandens kietumas, minkštas ar kietas vanduo sveikesnis

Klausimas:
Noriu sužinoti ekspertų nuomonę apie vandens kietumą. Kokio kietumo vandenį galima vartoti ir kada jį geriau minkštinti. Kuris vanduo, kietas ar minkštas, yra sveikesnis?
Komentarai:
Terminas "vandens kietumas" atsirado tada, kai atsirado muilas. Vandenyje ištirpę kalcio ir magnio jonai dalį muilo padaro netirpiu, todėl skalbimui geriau tinka minkštas vanduo. Geriamąjame vandenyje nei kalcis, nei magnis, nei kietumas nereglamentuojami. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad šios medžiagos nedaro žmogaus organizmui JOKIOS neigiamos įtakos. Mitai, kad nuo kieto vandens organizme susidaro akmenys ar "kalkėja" kraujagyslės yra neteisingi. Atvirkčiai, kalcis ir magnis yra būtini mūsų organizmui, o su maistu, dažnai, jų gauname nepakankamai. Geriant per parą po 2-2.5 litro vidutinio kietumo vandens, galime gauti apie 15-20 % kalcio ir magnio dienos normos. Nustatyta, kad geriantieji kietesnį vandenį rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Atsiradus įvairiems buitiniams fitrams, kai kuriose šalyse imta reglamentuoti apatines kietumo ribas, t.y. vartotojai saugomi nuo per minkšto vandens. Taigi, bendru atvėju, techninis vanduo gali būti minkštas, o geriamasis vanduo turi būti vidutiniškai kietas.
Valdas Šimčikas, UAB "Vandens tyrimai"
Maisto ruošimui bei naudoti kaip geriamą vandenį kietumas įtakos sveikatai neturi, laikoma, kad net gi mažiau sveikas demineralizuotas (išvalytas) vanduo. Vanduo minkštinamas (nukalkinamas) dėl buityje naudojamos technikos ilgesnio tarnavimo - skalbyklėse, virduliuose, indaplovėse ir kt. nesusidaro kalkių apnašai.
 
Sritis:
Sritis: